Публикация

НЗОК няма данни за възнагражденията на медиците

Националната здравноосигурителна каса не разполага с данни за равнището на възнагражденията на изпълнителите на медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра на НЗОК...


Националната здравноосигурителна каса не разполага с данни за равнището на възнагражденията на изпълнителите на медицинска помощ.

Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК въ0432 връзка с постъпило запитване от председателя на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов .

Health.bg припомня, д-р Кехайов изпрати писмо до директора на касата д-р Румяна Тодорова с настояване до бъде дадено обяснение за изнесените миналата седмица данни за доходи на лекари, които по думите му са манипулативни. Според председателя на лекарския съюз, не би следвало НЗОК да разполага с такива персонални данни.

От здравната каса уточняват, че НЗОК заплаща за реално извършена и отчетена дейност от страна на лечебните заведения – юридически лица.

„Категорично се разграничаваме от интерпретирането на данните в посока, че те отразяват заплати на лекари. Националната здравноосигурителна каса, като публична институция и единствено в рамките на своите законови правомощия, отразява и отчита ежемесечно средствата, заплатени на изпълнителите на медицинска и дентална помощ и на аптеките в рамките на събраните здравноосигурителни вноски и на субсидията от Републиканския бюджет.
Тази практика на НЗОК гарантира прозрачност в действията и максимална информираност - както за пациентите, така и за лекарите.” – се посочва в съобщението.

НЗОК продължава дискусиите на експертно ниво по параметрите за лечение на пациентите и условията за работа на лекарите през 2009 г., уверяват от касата.


Коментари