Публикация

Директорът на МБАЛ „Пловдив”: Няма тайна приватизация

„Абсурдно е да се говори за тайна приватизация или за смяна на собствеността на МБАЛ „Пловдив”, заяви д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на здравното заведение.


Абсурдно е да се говори за тайна приватизация или за смяна на собствеността на МБАЛ „Пловдив”, заяви д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на здравното заведение.

Д-р Йорданов категорично отрече да има скрит план за раздържавяването на бившата окръжна болница, за което преди дни съобщи кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Изпълнителният директор на болницата подчерта, че от 2000 г. досега общината не е отпуснала никакви средства на лечебното заведение, въпреки обещанията и решението да бъдат предоставени 50 хил. лв. за отделението за недоносени деца и още 200 хил. лв. за спешни ремонти.

Той поясни, че в дневния ред на общото събрание на акционерното дружество на 18 септември няма точка, която да визира некоректни сделки, но не отрече, че ще се предложи гласуване за вдигане на капитала с 2 млн. лв.

„Всичко ще реши общото събрание на болницата”, подчерта директорът на здравното заведение и допълни, че няма повод за безпокойство от обстоятелството, че болницата ще апортира част от двора си в новото дружество, ако то бъде създадено.

„Община Пловдив, ако иска да си запази или вдигне дяловото участие, трябва да си изпълни ангажиментите, защото здравното ни заведение обслужва преди всичко жителите на града. Сега финансирането на болницата става от страна на държавата. За година и половина Министерството на здравеопазването е превело 2 милиона лева за капиталови разходи, и е напълно естествено тези инвестиции да се отразят в капитала на дружеството” - поясни д-р Йорданов.

„Идеята, която имаме, е в двора на болницата да се направи изложбен център със зали за семинари. Ако общото събрание реши, може дори да се направи нещо като общежитие. Това е практика в много болници по света. Сега трудно поддържаме 91 декара парк, а можем да печелим от него” - категоричен е доц. Йорданов.

Коментари