Публикация

В УМБАЛ "Св. Марина" във Варна ще бъде въведено модерно изследване на сърцето

В УМБАЛ "Света Марина" във Варна ще бъде въведено модерно изследване на сърцето чрез компютърен томограф и детайлна визуализация на съдовете с безкръвен метод...


В УМБАЛ "Света Марина" във Варна ще бъде въведено модерно изследване на сърцето чрез компютърен томограф и детайлна визуализация на съдовете с безкръвен метод.

Това съобщи доц.Светослав Георгиев, началник на втора кардиологична клиника в лечебното заведение.

Апаратът, в който Министерството на здравеопазването ще инвестира над 3 млн. лв., се използва в най-добрите клиники по света едва от около година. Той дава възможност на пациентите бързо и лесно да проверят състоянието на сърцето си. Изследването отнема едва 20-30 минути, а резултатите са готови до час и половина. Не се налага болничен престой.

Досега при болка в гърдите и изменения в кардиограмата всички пациенти бяха подлагани на ангиография, при която се налага до 48-часов болничен престой.
При новия метод посредством инжектиране на контрастен разтвор във вената на ръката чрез компютър се визуализира в пълни подробности сърдечния мускул. Тази методика ще спести средства както на здравната каса, така и на пациента.

"На практика едва 15 на сто от пациентите с показания за стеснени съдове имат този проблем." – коментира доц. Георгиев.
По думите му, така е и в световен мащаб – при 40 на сто от изследваните ангиографията е била излишна.

Новият апарат ще бъде инсталиран в "Св. Марина" до края на годината.

Коментари