Публикация

БАПЗГ: Отмяната на изискването за броя на сестрите в болниците е безхаберие

Задължителното изискване медицинските сестри в болниците да са поне два пъти повече от лекарите е отменено, без за това да е информирана Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи...


Задължителното изискване медицинските сестри в болниците да са поне два пъти повече от лекарите е отменено, без за това да е информирана Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Това съобщи пред health.bg проф. Станка Маркова, председател на БАПЗГ, във връзка с публикуваните на 2 септември в Държавен вестник промени в Наредбата за акредитация на лечебните заведения, според които изискването медицинските сестри н болницата да са между 2 и 3 пъти повече от лекарите вече не е задължително.

„Никой не търсил мнението ни. Разбрахме за това едва след публикуването на наредбата в "Държавен вестник". Според европейските критерии сестрите трябва да са поне два пъти повече от лекарите, а у нас има университетски клиники, където лекарите са повече от сестрите" - заяви проф. Маркова.

Тя допълни, че в страните от ЕС се приема, че за да има качествено здравеопазване, една сестра трябва да се грижи за не повече от четирима пациенти.

„В европейските страни също не достигат професионалисти по здравни грижи, затова вместо изискване за съотношението между сестрите и пациентите е прието, че сестрите трябва да са поне два пъти повече от лекарите. У нас непрекъснато напускат сестри, за да работят в чужбина, но можеше поне да се заложи като задължително изискване броят им в болниците да не е по-малък от този на лекарите” – коментира проф. Маркова.

По думите й начинът, по който е променена наредбата, е показателен за пренебрежителното отношение на институциите към сестринството.

„Качеството на лечението зависи от сестрите. То се назначава от лекарите, а как ще бъде проведено зависи от професионалистите по здравни грижи. Световната практика показва, че броят на усложненията и продължителността на лечението се определят от работата на сестрите” – поясни председателката на БАПЗГ.

Тя прогнозира, че ако сегашната тенденция не се промени, ще дойде време, когато здравната система няма да може да функционира.

„Това, което се случва, е безхаберие.” – каза в заключение проф. Маркова.

До края на септември БАПЗГ ще вземе решение какви мерки ще предприеме в защита на сестринството и качеството на болничното лечение.

Коментари