Публикация

Проф. Чирков прогнозира тежка криза в здравеопазването

Българското здравеопазване е застрашено от тежка криза заради спирането на реформата, липсата на здравна стратегия и национална здравна карта...


Българското здравеопазване е застрашено от тежка криза заради спирането на реформата, липсата на здравна стратегия и национална здравна карта.
Такава позиция изрази в предаването „Коритаров лайв” по Нова телевизия проф. Александър Чирков.

„Заради липсата на стратегията и здравната карта ние не можехме да усвоим например над 100 млн. за изграждането на 35 центъра по спешна медицина, които са толкова необходими за България, които да осигуряват еднакво качествено обслужване от Видин до Хасково и т.н.” – коментира проф. Чирков.

По думите му, болниците в България са повече от необходимото, но не бива да се закрива дадено лечебно заведение само поради липса на средства, когато населението се нуждае от него и то може да предложи необходимите медицински услуги. Той допълни, че болничната мрежа трябва да се оптимизира единствено с оглед на предоставянето на по-качествено здравеопазване на населението.

Според него, за здравеопазване трябва да се отделят около 8.4 процента от брутния вътрешен продукт, като допълни, че в Германия се отделят 14 на сто. Проф. Чирков обаче бе категоричен, че е безсмислено да се отпускат повече средства при липсата на реформа.
Като друг сериозен проблем той посочи загубата на обществено доверие към здравеопазването и политиката като цяло.

Проф. Чирков коментира, че е трудно да се прецени работата на министър Евгений Желев за краткото време на мандата му, но определи като катастрофа политиката на предшественика му проф. Радослав Гайдарски, заради неуспеха му в работата по националната здравна стратегия и здравната карта.

„Истинската здравна реформа започна по времето на Иван Костов. Прекъсна със слизането на правителството на Костов.” – каза още проф. Чирков.

Той допълни, че министър Славчо Богоев се е опитал да възобнови здравната реформа през втората половина на мандата на НДСВ, но опитът му не е бил успешен.

Коментари