Публикация

Доц.М. Маринкев: Пациентите не получават комплексно лечение

Националната здравноосигурителна каса трябва да отпусне повече пътеки за долекуване и рехабилитация. Това каза пред репортер на health.bg доц.Марин Маринкев, председател на Управителния съвет на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и консултант...


Националната здравноосигурителна каса трябва да отпусне повече пътеки за долекуване и рехабилитация. Това каза пред репортер на health.bg доц.Марин Маринкев, председател на Управителния съвет на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и консултант по физиотерапия към Министерството на здравеопазването.

Той изнесе основния доклад на Националната кръгла маса по проблемите на физикалната медицина, която се провежда в Специализираната болница за рехабилитация „Здраве” в Банкя.

По думите му пациентите не получават комплексно лечение.
Обикновено лекарите изписват определени лекарства, но не включват в лечението и физиотерапията, която може да възстанови много по-бързо болния.
Проблем е и липсата на кадри – сега в България има около 350 физиотерапевти, а са необходими много повече, каза доц. Маринкев.
От 15 души, завършили определен колеж като рехабилитатори, само двама са отишли да работят в медицинските центрове. Останалите отиват в СПА-центровете, които според доц. Маринкев претендират, че извършват рехабилитация, но пренебрегват медицинските правила.
"България няма имидж на страна с развита балнеология", подчерта доц. Маринкев.

Проф. Петко Шотеков, директор на Клиниката по неврология на Александровска болница очерта ролята на физиотерапията за възстановяването на преживелите мозъчен инсулт.
България е на трето място по смъртност от инсулти, а два милиона и половина българи страдат от хипертония.
"Това поставя страната ни като водеща в света по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания", подчерта проф. Шотеков.

Коментари