Публикация

Над 300 жени в Плевенско са преминали през мобилния гинекологичен кабинет

За три месеца над 300 жени и девойки от осем плевенски села са преминали през подвижната клиника, която предоставя информация и услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве...


За три месеца над 300 жени и девойки от осем плевенски села са преминали през подвижната клиника, която предоставя информация и услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве на жени със затруднен достъп до здравни грижи.
Предвидено е над 2000 жени да преминат през мобилния кабинет.

Това съобщи д-р Красимир Романов – координатор на проекта, който се реализира от Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Стойността му е 40 000 лв. и се финансира от фонда за иновации на Международната федерация по семейно планиране.

Мобилният кабинет, който е оборудван с ехограф, вече е посетил по три пъти селата Опанец, Ясен, Търнене, Дисевица, Рибен, Ореховица, Ставерци и Горна Митрополия, в които се реализира проектът. От няколко дни кабинетът е в Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина в Плевен.

„Контингентът е слабо образован и затова жените не използват противозачатъчни. Натъкнахме се на бременни момичета на по 12-14 години. Те дори се гордеят с това” – коментира д-р Романов.

Коментари