Публикация

Спасената от тетанус Християна вече ходи самостоятелно

Шестгодишната Християна Димитрова, която в началото на юли беше приета във врачанската болница с напреднала форма на тетанус, вече ходи самостоятелно


Шестгодишната Християна Димитрова, която в началото на юли беше приета във врачанската болница с напреднала форма на тетанус, вече ходи самостоятелно.
Това съобщи пред health.bg д-р Илко Илиев, началник на реанимационния екип в МБАЛ „Христо Ботев”, който изведе Християна от критичното състояние, в което беше приета.

„Детето вече ходи само, но все още не може да тича.” – уточни д-р Илиев.

След излизането си от 40-дневната изкуствена кома, която лекарите поддържаха заради силните гърчове, Християна не можеше да движи ръцете и краката си. Темповете, с които тя се възстановява дават надежда, че последствията от тежкото заболяване ще бъдат преодолени напълно.

Случаят на Християна е прецедент в медицинската практика не само защото беше спасен животът на детето, но и заради липсата на мозъчни увреждания и бързото физическо възстановяване на детето.
Световната статистика показва, че при напреднала фаза на тетанус шансовете да се избегне смъртният изход са практически нулеви. Причинителят на тетануса е невротропен микроорганизъм, който атакува мозъка и периферните нерви.

За да овладеят критичното състояние, в което момиченцето беше прието в болницата, лекарите инжектираха 110 ампули серум против тетанус.


Коментари