Публикация

Ректорите на МУ обсъждат с министър Желев статута на УМБАЛ

Ректорите на петте медицински университета в страната ще обсъдят с министрите на здравеопазването и образованието актуализирането на списъка на университетските болници...


Ректорите на петте медицински университета в страната ще обсъдят с министрите на здравеопазването и образованието актуализирането на списъка на университетските болници. Инициатор на срещата, която трябва да се проведе до средата на септември, е министърът на образованието Даниел Вълчев.

Това съобщи проф.д-р Григор Горчев, ректор на плевенския Медицински университет и председател на съвета на ректорите на петте висши училища в страната. Той напомни, че по заповед на здравния министър д-р Евгений Желев е сформирана експертна комисия, която работи по критериите, въз основа на които ще се определя кои болници са университетски.
Въз основа на тези критерии ще се актуализира списъкът на УМБАЛ в страната.

На срещата между ректорите и двамата министри ще се обсъжда и промяна в статута на университетските преподаватели. В момента те са назначени на основен трудов договор към болниците, като същевременно работят по граждански договори с медицинските университети.

„Заплащането не е адекватно и хабилитираните лица нямат стимул да учат младите лекари.” - коментира проф. Горчев.
Той изрази надежда, че казусът ще бъде решен в скоро време и че ще бъдат изяснени механизмите на заплащане. За заплати на преподавателите в медицинските университети са необходими от 25 млн. лв.


Коментари