Публикация

В Оксфорд е създадена универсална ваксина срещу грип

Учени от Оксфордския университет започнаха изпитания върху доброволци на универсална противогрипна ваксина, съобщи Би Би Си.
За разлика от досегашните ваксини, тя ще защитава организма от всички грипни щамове...


Учени от Оксфордския университет започнаха изпитания върху доброволци на универсална противогрипна ваксина, съобщи Би Би Си.
За разлика от досегашните ваксини, тя ще защитава организма от всички грипни щамове, независимо от непрекъснатите мутации на вируса.

Новото откритие дава възможност за изграждане на пожизнен имунитет, с което ще отпадне необходимостта хората да се ваксинират всяка година.

Опитите за създаване на универсална ваксина продължават толкова дълго, че в научните среди тя беше наречена „светия Граал” на борбата срещу грипа, уточнява Би Би Си.

Досега съществуващите ваксини предизвикваха в човешкия организъм имунна реакция на протеините H и N, съдържащи се в обвивката на грипния вирус. Именно мутациите в тези два протеина бяха причина за необходимостта всяка година да се създават нови ваксини, които да противодействат на най-разпространените щамове през дадения сезон.

Новият препарат е създаден от британските учени на базира на протеин, съдържащ се във вътрешността на вируса, който е еднакъв при всички съществуващи щамове.

В провеждащите се в Оксфорд тестове участват 12 доброволци. Целта на експерименталното прилагане на новата ваксина е да се потвърди нейната ефективност и да се определи оптималната доза.

Според д-р Гилбърт универсалната ваксина, която ще изгражда универсален имунитет, може да доведе до практическото изчезване на грипа като заболяване. Тя допуска, че все пак създаваният чрез нея имунитет може да не е за цял живот и да се налага ваксинирането да се повтаря на всеки пет или десет години.

Приблизително толкова – между 5 и 10 години ще отнемат и изпитанията на универсалната ваксина преди тя да бъде въведена в масовата медицинска практика.

Учените се надяват, че впоследствие опитът, натрупан при работата по универсалната противогрипна ваксина, може да бъде използван при създаването на нови лекарства против туберкулоза, малария, СПИН и даже срещу рак.

Проф.Джон Оксфорд от клиниката „Кралица Мария” към Лондонския университет, смятан за най-големия авторитет в борбата с грипа, коментира пред Би Би Си, че създаването на новата ваксина е от колосално значение за човечеството.


Коментари