Публикация

Лъчезар Иванов: ГЕРБ ще отделя за здраве минимум 5% от брутния продукт

В случай, че политическа партия ГЕРБ получи доверието на избирателите и има възможност да управлява страната


В случай, че политическа партия ГЕРБ получи доверието на избирателите и има възможност да управлява страната, ще бъдат отделени минимум 5 процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване.

Това заяви в предаването „Говорим за здраве” на „Хелт медия” по ТВ „Европа” депутатът Лъчезар Иванов, ръководител на експертната група на ГЕРБ по здравната политика.

Ако икономиката се развива възходящо и няма световни икономически трусове, ГЕРБ има амбицията в края на свой евентуален управленски мандат да отделя 8 на сто от брутния продукт за здравеопазване, увери Лъчезар Иванов.
В момента за този обществен сектор се отделят 4.3 на сто – това е най-ниският процент сред държавите-членки на Европейския съюз.

Лъчезар Иванов подчерта, че неговата политическа сила не приема опитите да бъдат приватизирани обособени части от имотите на болниците. Той се обяви срещу възможността да се продават на частни инвеститори дворни места и сгради, които нямат пряка връзка с лечебната дейност.

„Приватизацията на болниците може да се извърши само след сериозен анализ и приета здравна стратегия, и национална здравна карта.” – поясни народният представител.

Партия ГЕРБ вече е подготвила здравната си стратегия, с която ще се бори за доверието на избирателите на предстоящите парламентарни избори.

Според Лъчезар Иванов, който е сочен като министър на здравеопазването „в сянка” в опозиционното правителство, здравната тема този път ще заеме централно място в предизборните дебати. Основание за това дават социологическите изследвания, показващи, че гражданите се вълнуват най-много от корупцията и състоянието на здравеопазването.

Интервю с Л. Иванов можете да прочетете в бр. 29 на в. „Живот и здраве”, който излиза на 10 септември.


Коментари