Публикация

Медицинската общност се готви за национален протест

Открита е процедурата за подготовка на национален протест. Ако през септември не бъдат изпълнени исканията на работещите в здравеопазването, ще се премине към ефективни действия.
Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов...


Открита е процедурата за подготовка на национален протест. Ако през септември не бъдат изпълнени исканията на работещите в здравеопазването, ще се премине към ефективни действия.
Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

Около това решение се е обединил Организационният комитет на национално ниво и на вчерашното си заседание. Д-р Андрей Кехайов коментира, че подкрепата за ефективни действия се увеличава ежедневно.

„Имаме подкрепата на всички регионални структури на съсловните организации за стачни действия, на които ние имаме демократично право” - подчерта председателят на БЛС. Ще бъде търсена и помощта на синдикати и други граждански структури.

Д-р Кехайов увери, че ако се стигне до ефективни действия, спешните случаи ще бъдат обслужвани.

„Тройната коалиция практически не може да реализира обещанията си. Необходимо е незабавно средствата за здравно осигуряване да бъдат завишени от 6 към 8 %. Общопрактикуващите лекари са в много тежко състояние, ДКЦ-тата и медицинските практики практически не могат да съществуват”, коментира Кехайов.

Той поиска незабавно индексиране на цените на прегледите и клиничните пътеки от 1 септември. По думите му, популизмът на един или друг министър не може да отклони медицинската общност от реалните проблеми.

“Едностранното определяне на цените от Националната здравноосигурителна каса е корупция на най-високо ниво”, подчерта той.

По думите му, трябва да бъдат преустановени и опитите за натиск на професионалните съсловни организации.

На пресконференцията на Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българската асоциация за закрила на пациентите стана ясно, че се подготвя проект за наредба, с която министърът на здравеопазването да определя кои пациентски организации са представителни и могат са участват в преговорите с НЗОК.

Пред журналистите бе съобщено, че за една година страната са напуснали 1500 лекари, а само през последната седмица за Малта са заминали 30 сестри.

Коментари