Публикация

Двойно повече пари за дентални услуги искат зъболекарите за 2009 г.

За дентална помощ да се отпуснат 138 млн. лева през следващата година ще настоява Управителният съвет на Българския зъболекарски съюз по време на преговорите за Националния рамков договор...


За дентална помощ да се отпуснат 138 млн. лева през следващата година ще настоява Управителният съвет на Българския зъболекарски съюз по време на преговорите за Националния рамков договор.

Това съобщи д-р Илиян Хаджидосев, председател на Районната колегия на стоматолозите в Плевенска област.

През тази година за дентална помощ Националната здравноосигурителна каса отпусна 70 млн. лв.

„Искаме двойно повече средства. Дали те ще бъдат отпуснати, зависи от това какъв процент от брутния вътрешен продукт ще бъде заделен за здравеопазване през следващата година.” - пояси д-р Хаджидосев.

По думите му, средствата са необходими за подобряване на лошия зъбен статус на българите.
„Децата още от ранна възраст имат кариеси, а това води и до проблеми в другите етапи от развитието им.” – поясни председателят на стоматологичната колегия.

„Бюджетът, който е гласуван за тази година, няма как да бъде актуализиран, но ние ще преговаряме за новата година, като стъпваме на експертните оценки. За това и аз, както и колегите ми от Управителния съвет на стоматолозите, смятам, че е безсмислено да излизаме на протести. Така излиза, че тръгваме срещу самите себе си. Ние подписахме параметрите за 2008 г. и знаехме какъв ще е бюджетът, въпреки че парите са крайно недостатъчни.

Ние имахме идея касата да плаща за зъбни протези, но те са скъпоструващи. Ако НЗОК отпусне пари, ние ще направим протези.” - допълни д-р Хаджидосев.


Коментари