Публикация

КНСБ: Медиците не са виновни, че управляващите не реформират системата

Не е редно управляващите да оправдават недостатъчното финансиране на здравеопазването с това, че системата е нереформирана. Това заяви пред health.bg д-р Иван Кокалов, заместник-председател на КНСБ...


Не е редно управляващите да оправдават недостатъчното финансиране на здравеопазването с това, че системата е нереформирана.

Това заяви пред health.bg д-р Иван Кокалов, заместник-председател на Конфедерацията на независимите синдикати в България и председател на медицинската федерация към организацията.

„Вярно е, че да се влагат средства в нереформирана система е неефективно, но нали е работа на управляващите да я реформират. Хората, които работят в системата, не са виновни, че тя не е реформирана, те заслужават нормално заплащане.” – коментира д-р Кокалов.

По повод на предложението на здравния министър д-р Евгений Желев от бюджетния излишък да се отделят 120 млн. за здравеопазване, зам.-председателят на КНСБ коментира, че такива средства са необходими, но недостатъчни.

„Аз също съм на мнение, че трябва да се инвестира в апаратура и линейки, както предлага министърът, но това не е достатъчно. Освен това, допълнително финансиране трябва да получат не само държавните болници, на които принципал е министърът, но и общинските.” – поясни д-р Кокалов.

По думите му, показателен за незаинтересоваността на управляващите е фактът, че нито представители на МЗ, нито на парламентарната Комисия по здравеопазване се отзоваха на поканата да участват на организираната от синдикатите конференция по проблемите на здравеопзаването, която се проведе от 5 до 7 септември в Китен.

КНСБ и КТ „Подкрепа” се обединиха около позицията, че предлаганите от управляващото мнозинство промени на здравноосигурителния модел за преминаване от здравно осигуряване към здравно застраховане крие рискове за системата.

Неясно остава съдържанието и смисъла на т.н. „демонополизация на НЗОК” и къде е мястото и ролята на доброволните здравноосигурителни дружества, смятат синдикалистите.

КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват за увеличаване на цените на медицинските услуги с не по-малко от 20 на сто от 01.09.2008 г. Друго тяхно искане е средствата за здравеопазване от брутния вътрешен продукт за 2009 г. да са не по-малко от 6 процента.

Двата синдиката настояват също за приемане на Национална здравна карта, при ясна дефиниция за създаването и ролята й, както и за подобряване на финансирането и контрола по изразходването на средствата в здравната система чрез външна независима институция за контрол на НЗОК.
Сред исканията е залегнало и приемане на основен пакет за задължително здравно осигуряване при 100 процента гарантирано финансиране от НЗОК, при което доброволните здравноосигурителни дружества да осигуряват допълнителен, надграждащ пакет.


Коментари