Публикация

1/3 от личните лекари в Пловдивско рискуват да загубят статута си

Над 30 на сто от общопрактикуващите лекари в Пловдив и региона нямат придобита специалност „Обща медицина” и може да изгубят правото си да практикуват...


Над 30 на сто от общопрактикуващите лекари в Пловдив и региона нямат придобита специалност „Обща медицина” и може да изгубят правото си да практикуват.
Това съобщи д-р Стефан Елков, заместник-директор на Районния център по здравеопазване.

Д-р Елков уточни, че в края на годината изтича срокът, в който, ако семейните лекари не придобият специалността или не започнат следдипломно обучение, няма да могат да работят в самостоятелна практика.

„Медицинският университет в Пловдив удължи срока и до края на септември ще се приемат документи за обучение в специалността „Обща медицина”. Приемът и класирането ще стават на базата успеха от дипломата за завършено висше медицинско образование.” – поясни д-р Елков.

Обучението, което е двегодишно, ще започне от 1 януари 2009 г.

Регистрираните семейни лекари в Пловдивска област са 500, като само половината от тях членуват в Сдружението на общопрактикуващите лекари.
По думите на председателя на сдружението д-р Александър Калайджиев, проблем при обучението има най-вече за лекарите, практикуващи в отдалечени райони.

„Колегите трябва да помислят сериозно върху квалификацията си, въпреки че се очаква крайният срок отново да бъде удължен.” - заяви д-р Калайджиев.
Той коментира, че от 200 семейни лекари, записани в сдружението, само 40 на сто имат специалност, останалите са в процес на обучение.


Коментари