Публикация

В Италия беше спасено бебе, родено със сърце извън тялото

Операцията е извършена в детската кардиохирургия на клиниката „Сан Донато“ в Милано, която е специализирана в научните изследвания на сърцето...


Италиански лекари спасиха 8-седмично бебе с много рядка малформация, при която сърцето е разположено извън гръдния кош, съобщава електронното издание prontosofia.com.

Операцията е извършена в детската кардиохирургия на клиниката „Сан Донато“ в Милано, която е специализирана в научните изследвания на сърцето.
Според медицинския екип, ръководен от Алесандро Фриджола и Алесандро Джамберти, интервенцията е „истинско събитие в науката“, тъй като шансовете за успех при подобни случаи са много малки.

Осемседмичното бебе, родено в Камерун, е страдало от ectopia cordis – това е латинското наименование на малформация, при която сърцето не е разположено на обичайното си място.
В различни форми болестта поразява между 5 и 8 деца на всеки един милион новородени и почти винаги води до смърт.

В случая с камерунското дете сърцето се е намирало извън тялото и е пулсирало „във въздуха“. Единствената надежда в такива случаи е то да се постави по хирургически начин в гръдния кош. Това граничи с невъзможното, тъй като сърцето се е развивало извън тялото още при вътреутробното развитие и другите органи изцяло са запълнили гръдната кухина.

По хирургически път е било създадено пространство за сърцето в гръдния кош, а след това е възстановен самият гръден кош, който при раждането е бил отворен.

Операцията е приключила напълно успешно и бебето вече е изписано. Според лекарите, в момента то е в напълно нормално физическо състояние.
Детето е родено в село до езерото Чад от 20-годишна майка.

Италианската болница се е оказала единствената в света, която се е отзовала на призивите за помощ, отправени от английска лекарка.

Няма точни данни за това какъв процент от бебетата в света остават живи след оперирането при такава аномалия, но по принцип подобни интервенции крият риск от множество усложнения.

Коментари