Публикация

МС редуцира представителите на БЛС и БЗС в Комисията по лекарствения списък

Двама служители на министерства бяха одобрени за членове на Комисията по позитивния лекарствен списък на мястото на представители на съсловните организации...


Двама служители на министерства бяха одобрени за членове на Комисията по позитивния лекарствен списък на мястото на представители на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

На днешното си заседание министрите определиха за членове на комисията Добрин Пинджуров, представител на Министерството на финансите и проф. Иван Миланов – на Министерството на здравеопазването.
От състава на комисията бяха освободени Димитър Петров от БЛС и Милко Басарков от БЗС.

Промяната е продиктувана от влезли в сила изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които в състава на комисията влизат трима представители на Министерството на здравеопазването, по двама от НЗОК и Изпълнителната агенция по лекарствата и по един представител от Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, министерствата на труда и социалната политика и на финансите.
Те трябва да имат научни постижения и практически опит в областта на лекарствените продукти и прилагането им.

Health.bg припомня, на 17 юли правителството определи състава на комисията, като за неин председател беше утвърдена д-р Йорданка Узунова от квотата на здравното министерство.

Задачата на комисията е да разглежда и взема решения по заявления за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък на България, поясниха от правителствения пресцентър.

Коментари