Публикация

Екип от плевенския МУ представя България на конгрес във Флоренция

Екип от плевенския Медицински университет представя България на 30-ия Европейски конгрес по клинично хранене и метаболизъм, който ще се проведе във Флоренция от...


Екип от плевенския Медицински университет представя България на 30-ия Европейски конгрес по клинично хранене и метаболизъм, който ще се проведе във Флоренция от 13 до 16 септември, съобщиха от висшето училище.

От днес в италианския град се провежда курс по същата тематика, в който специалисти от над 60 държави ще споделят опита си. В обучението ще участват лекари, преподаватели и студенти по клинично хранене. Очаква се в курса да се включат над 1900 души.

От плевенския Медицински университет в конгреса участват 8 специалисти, които ще представят работата си по проект за клинично хранене, разработен от висшето училище. Негов ръководител е доц. д-р Регина Комса-Пенкова, която оглавява отдела за международно сътрудничество при МУ-Плевен.

„90-те модула за хранене по проекта са разработвани в продължение на 4 години. Някои от тях са преработвани, защото изискванията на европейското дружество са високи.” – поясни д-р Пенкова.
Тя допълни, че 70 на сто от разработките са получили европейска акредитация.

„Това е голямо постижение за нас. Гордеем се, че нашата програма, за клиничното хранене и метаболизма, вече е на европейско ниво. В момента се опитваме да получим и цялостна акредитация за системата, но това е труден етап и изисква време.” – поясни д-р Пенкова.

В рамките на форума във Флоренция специалисти от плевенския екип ще преминат специално обучение за нутриционисти – експерти по клинично хранене и метаболизъм.

Предвижда се МУ-Плевен да разработи он-лайн обучение по клинично хранене и метаболизъм.

Коментари