Публикация

Над 12 000 пациенти са потърсили помощ в дома за онкоболни във Варна

Над 12 000 души са потърсили помощта на специалистите от дома за хора с онкологични заболявания във Варна през петте години от създаването му...


Над 12 000 души са потърсили помощта на специалистите от дома за хора с онкологични заболявания във Варна през петте години от създаването му.
Това съобщи основателката на дома Яна Георгиева.

„Всичко започна с желанието да помогнем на хората да преминат по-лесно през трънливия път на лечението.“ – поясни Яна Георгиева.

Домът съществува благодарение на усилията на доброволците и самите раково болни. Ежедневно консултации на място търсят по 7-8 души. Не са малко и тези, които искат съвет по телефона.

„Знаете ли, хората все още се срамуват от диагнозата си. Не са един и двама тези, които се чувстват виновни за това, че са в тежест на семействата си, а други вярват, че сами са си виновни за болестта. И все пак броят на хората, които признават проблема, наричат го с истинското му име и не се чувстват като пътници, нараства.“ - коментира още основателката на дома.

Пациентите споделят, че домът е място, където намират морална подкрепа, получават безплатни консултации с лекар и психотерапевт.

„Тук хората научават как да се възползват от дадените им права, минавайки куп административни процедури, как да си набавят лекарства, ако в болницата липсват. Тук група хора те посрещат, прегръщат те и ти заявяват „няма страшно, всичко ще се оправи“. Точно това ми казаха, когато дойдох преди цели 4 години.” – разказва Юлия Николова.

Ани Тодорова, която е претърпяла операция, споделя, че вече 7 години се чувства добре благодарение на грижите на специалистите от дома.


Коментари