Публикация

Пловдивският кмет предлага общината да погаси дълг на белодробната болница

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов предлага общината да погаси 1 милион и 349 хиляди лева от дълговете на белодробната болница, за да се избегне процедурата по несъстоятелност...


Кметът на Пловдив Славчо Атанасов предлага общината да погаси 1 милион и 349 хиляди лева от дълговете на белодробната болница, за да се избегне процедурата по несъстоятелност на здравното заведение.
Предложението е свързано с дълг към софийската фирма „Техноимпортекспорт”АД, която е доставчик на лекарства за болницата.

То вече е внесено в Общинския съвет, съобщиха от кметската администрация.

Фирмата доставчик осъди Специализираната болница по пневмо-фтизиатрични заболявания за активно лечение „Д. П. Кудоглу” заради натрупаните от 2003 г. насам задължения и ако те не бъдат погасени до края на годината, може да се стигне до разпродажба на активи.

„Причината за първоначалното формиране на дълга бяха неизплатени от държавата и здравната каса преди 5 години дължими средства за обслужване на диспансерно болни и пациенти от други общини.” - поясни директорът на болницата д-р Георги Благоев.

Той уточни, че въпреки признаването на тази грешка в официално писмо на Министерството на здравеопазването, преди 3 месеца министърът на финансите Пламен Орешарски е заявил, че държавата може да покрие дълга на специализираната болница срещу част от собствеността й.

„До конкретно решение обаче не се стигна, а от финансовото министерство отказаха предложения от вече бившия заместник-кмет Георги Григоров вариант за погасяване на задълженията чрез целева държавна субсидия за общината.” - коментира д-р Благоев.

Според него, ако предложението на кмета Атанасов, внесено за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет на 17 септември, бъде подкрепено от съветниците, най-сериозните финансови проблеми на лечебното заведение ще бъдат решени до края на месеца.

Нealth.bg припомня, общата сума на дълговете на болницата е около 2,5 милиона лева.


Коментари