Публикация

Д-р Кръстева: Добре е да има по-съкратен курс на обучение на сестрите

"Промените, които се направиха в колежанското образование с въвеждането на бакалавърските програми за специалностите „медицински сестри” и „акушерки”, удълженият срок на обучението и, не на последно място, ниското заплащане в системата са само част от причините, довели до отлива на желаещи да учат тези специалности". Това заяви...


Промените, които се направиха в колежанското образование с въвеждането на бакалавърските програми за специалностите „медицински сестри” и „акушерки”, удълженият срок на обучението и, не на последно място, ниското заплащане на работещите в системата са само част от причините, довели до отлива на желаещи да учат тези специалности”.
Това заяви д-р Недялка Кръстева, директор на пловдивския Медицински колеж. Тя уточни, че през новата академична година в шестте специалности на колежа ще се обучават 175 студенти. „Въпреки че бройките се попълниха, не се знае колко от студентите ще останата до края” - обясни д-р Кръстева.

Тя припомни, че медицински сестри и акушерки се обучават втора година и в Медицинския университет в Пловдив, което им дава още по-голям шанс да получат европейска диплома.

„На практика желаещите да учат тези специалности са на кръстопът. Ако се запишат в Медицинския университет, ще учат четири години и ще получат диплома със степен бакалавър. Ако завършат колежа, ще учат три години и ще завършат като професионален бакалавър. В крайна сметка и двете специалности не са академични - и сестрите, и акушерките усвояват професия, а науката остава на по-заден план.” – категорична е д-р Кръстева.

Според европейските директиви обучението в двете специалности за акушерките и медицинските сестри трябва да е 50% практическо и 50% теоретично, което е малко по-различно от изискванията на академичното образование. Друго разминаване според д-р Кръстева се получава и с европейското изискване дипломите, които получават студентите, да са университетски.

„За да се запълни в момента нуждата от такива кадри, може би е добре да се помисли за някакъв по-съкратен курс на обучение.” - предлага д-р Кръстева.


Коментари