Публикация

Д-р Цигаровски: Пътят на пациента е ходене по мъките

Решението на НЗОК да увеличи средно с 10 на сто цените на всички медицински дейности е един добър жест. Някаква помощ, резултат от диалога...


Решението на НЗОК да увеличи средно с 10 на сто цените на всички медицински дейности е един добър жест. Някаква помощ, резултат от диалога, които водим с представителите на касата.”

Това заяви д-р Георги Цигаровски, заместник-председател на Районната лекарска колегия в Пловдив.

„Увеличението ще компенсира само частично инфлацията, затова ние ще продължим да настояваме за повече средства в системата.” – поясни д-р Цигаровски.

По думите му, на всички трябва да е ясно, че лекарите искат пари не за по-големи заплати, а за нормална лечебна дейност в полза на хората.

„Ние искаме възможност реално да опазваме здравето на българите, защото с парите, които сега се отпускат от касата, качествено здравеопазване не се прави.” - категоричен е лекарят.

„По света за обща медицина се отделят 18 на сто от всички пари за здравеопазване, в България - само 6 процента. Разбира се, говорим само за съотношение, не за абсолютни суми. Но реално това са три пъти повече пари от общия бюджет – нещо, за което българските лекари можем само да мечтаем.” – допълни д-р Цигаровски.

Според него, отпускането на повече средства в доболничната помощ ще даде възможност на общопрактикуващите лекари да правят профилактика, да откриват рано заболяванията и да ги лекуват навреме.

„Ние, специалистите по обща медицина в Пловдив, искаме да организираме серия от семинари – „Пътят на пациента”. Идеята е да се види как действа системата от момента, в който общопрактикуващият лекар открие заболяването и как болният може да стигне, ако е необходимо, до най-добрия професор. Сега това е ходене по мъките.” – коментира д-р Цигаровски.

Той поясни, че целта е всеки един болен да има достъп до качествено лечение, да не се прекъсва започналото вече лечение и в крайна сметка целият процес да има ефективен краен резултат.

„Ето за това искаме повече пари, засега готовността ни за протести остава. Преговорите продължават и е въпрос на допълнително уточняване какви ще са следващите действия на организацията.” – допълни д-р Цигаровски.


Коментари