Публикация

М.Димитров: Възможно е за здравеопазване да се отделят 5% от БВП

Директорът на Института по икономика при БАН Митко Димитров заяви за health.bg, че е съвсем възможно в бюджета за следващата година за здравеопазване да бъдат заделени 5 на сто.
"За целта обаче правителството...


Директорът на Института по икономика на БАН Митко Димитров заяви за health.bg, че е съвсем възможно в бюджета за следващата година за здравеопазване да бъдат заделени 5 на сто.
"За целта обаче правителството трябва да намери секторите, в които тези разходи са в повече – напр. в администрацията” – коментира експертът.

„Според мен е необходимо да се направят още две стъпки – рационализиране на самите разходи.
Известно е, че болниците не са разпределени така, както трябва.
Лечебните заведения са повече, отколкото е необходимо. Има доста болници, които не се натоварват достатъчно.
Наложително е да се намери и формула, чрез която официално да се вкарат вътре в бюджета на самите здравни заведения парите, които се дават под масата, т. нар. нерегламентирани плащания. И тогава наистина средствата за здравеопазване няма да бъдат толкова малко.” – каза Митко Димитров.

По думите му, реформата в здравеопазването трябва да бъде направена по такъв начин, че следващите правителства да нямат основание да връщат всичко отначало.
„Ако това правителство започне да прави нещо, което другите отричат, естествено е, че усилията ще бъдат напразни и впоследствие то ще бъде отхвърлено.” – коментира Димитров.

Коментари