Публикация

При коронарна болест и пулс над 70 рискът от миокарден инфаркт е 46%

При хора с коронарна (исхемична) болест и честота на пулса над 70 удара в минута рискът от сърдечно-съдови инциденти е силно повишен...


При хора с коронарна (исхемична) болест и честота на пулса над 70 удара в минута рискът от сърдечно-съдови инциденти е силно повишен.
При 34 процента от болните настъпва сърдечно-съдова смърт, при 46 на сто - миокарден инфаркт, при 56 процента - сърдечна недостатъчност.

Това сочат данните от международното проучване Beautiful, които днес бяха огласени от проф. Цветана Кътова, председател на Дружеството на кардиолозите в България. Тя беше сред делегатите на конгреса на Европейското кардиологично дружество, който се проведе в Мюнхен от 30 август до 3 септември.

Изследването Beautiful е проведено в 781 болнични центрове в 33 държави на 4 континента. В него са участвали 570 български пациенти, 83 на сто от които са мъже с пулс над 70 удара в минута, нормални стойности на кръвното налягане, лекувано с модерни медикаменти, и наднормено тегло.

Общо в международното проучване са се включили 11 000 пациенти с коронарна болест на сърцето.

За разлика от развитите европейски страни, където смъртността от сърдечно-съдови заболявания е 25-30 процента, у нас тя е 60 процента, като тенденцията е това високо равнище да се запази, напомнят кардиолозите.
За една година в нашата страна са регистрирани над 55 000 нови случая на сърдечно-съдови заболявания и около 11 хиляди инфаркта.

Въпреки напредъка на медицината, Световната здравна организация предупреждава, че до 2030 г. коронарната болест на сърцето остава основен здравен проблем в целия свят.


Коментари