Публикация

Доц. Хубенова: През септември зачестяват отравянията от гъби

Най-опасни са отравянията със зелена, жълта и бяла мухоморка. Проблемът е, че те растат редом с печурките...


С настъпването на есента зачестяват случаите на отравяния от гъби и любителите гъбари трябва да са особено внимателни, тъй като симптомите на интоксикация може да се объркат с ентеровирусна инфекция и да не бъдат взети мерки навреме.

Това заяви пред health.bg доц. Анета Хубенова, началник на Клиниката по токсикология в МБАЛСМ „Пирогов”.

Симптомите на отравяне с гъби обикновено са гадене, повръщане, болки в корема, диарични изхождания.

„От средата на септември до средата на ноември наблюдаваме едни от най-тежките случаи на отравяния с гъби. Най-опасни са отравянията с фалоидните гъби – зелена, жълта и бяла мухоморка. Проблемът е, че те растат редом с печурките. Опитните гъбари не биха ги объркали, но се случва при начинаещите.” – поясни доц. Хубенова.

Тя допълни, че отравянията с фалоидни гъби са особено опасни, тъй като първите симптоми за интоксикация може да се проявяват между 8 и 24 часа след консумацията на гъбите, когато вече са нанесени поражения върху вътрешни органи.

„Трудно е да се каже до колко часа след поемането на отровни гъби има шанс да бъде спасен животът на пациента. Това зависи от общото състояние на организма и най-вече от състоянието на черния дроб, който е най-уязвим в такива случаи. Въпреки че това е органът с най-големи регенеративни способности в човешкия организъм, в някои случаи уврежданията са толкова големи, че възстановяването е невъзможно.” – поясни доц. Хубенова.

Смъртността при отравяне с фалоидни гъби е над 80 процента. Гъба с тегло 5 грама може да убие човек с тегло 70 кг.

При консумация на червена мухоморка смъртните случаи са по-редки, но те също протичат тежко. Наблюдава се засилено слюноотделяне, може да се стигне и до загуба на съзнание.
Отравянето с петниста мухоморка води до повишена възбуда, сухота в устата, двойно виждане, зрителни и слухови халюцинации.

„В пресата се появиха публикации, че с приемането на витамин С може да се противодейства на гъбните отравяния, но това не е вярно.” – коментира доц. Хубенова, като добави, че единственият вариант да бъде спасен животът на пострадалите от тежки отравяния е навременната лекарска намеса.

Токсиколозите предупреждават, че е възможно да се получи отравяне дори при консумация на неотровната гъба копринка, ако заедно с нея се приема алкохол. Подобна комбинация може да причини кома и гърчове.


Коментари