Публикация

Сайт на български език показва страничните ефекти от допинга

Злоупотребата с допинг не е само в елитния спорт – това показват резултатите от съвместно изследване на учени от пловдивския Медицински университет и още 4 университета...


Злоупотребата с допинг не е само в елитния спорт – това показват резултатите от съвместно изследване на учени от пловдивския Медицински университет и още 4 университета от Германия, Гърция, Испания и Полша.
Проучването е проведено с участието на експерти в областта на медицинските ефекти на допингиращите субстанции, по проект на Европейския съюз.

Във връзка с проекта е създаден интерактивен уеб сайт – www.doping-prevention.com, съдържащ подробна информация за страничните ефекти на допинга.

„Нещо повече, тук е представена основната информация за провеждането на допингов контрол, превантивните действия и други теми, свързани със стимулантите.” – поясни доц. д-р Катерина Георгиева, ръководител на проекта от българска страна.

Тя уточни, че това е първият уеб сайт на български език, показващ вредните ефекти на допинга. Предвижда се аналогична информация да бъде представена на още 20 европейски езика.

„Сайтът е разработен като презентация в три нива на сложност, за да може лесно да се използва за обучението на различни групи - деца от спортните и общообразователните училища, студенти, спортисти, треньори, лекари и други.” - поясни доц. Георгиева.

Според нея, основната цел на този проект е да подпомогне работата на държавните институции в областта на спорта, образованието и здравеопазването в борбата им срещу употребата на допинг.

„За съжаление, това отдавна не е само проблем в елитния спорт. Днес допингът се разпространява сред хора, спортуващи за удоволствие, сред подрастващи и дори от лица, които не спортуват, но просто искат да изглеждат добре.” - коментира д-р Катерина Георгива.

Тя допълни, че в анонимно изследване е установено, че почти половината от мъжете, които посещават фитнес зали в България, са изложени на висок риск от множеството вредни ефекти на анаболните стероиди – 22 на сто съобщават, че в момента приемат анаболи, 18 на сто са употребявали в миналото, а други 10 процента имат намерение да ги вземат в бъдеще. Анкетираните са на възраст 17-24 год.

„Тези данни подчертават спешната необходимост от създаването на подходящи образователни програми за допинг превенция в България.” - категорична е доц. Георгиева.

На 18 септември в Пловдив ще се проведе работна среща „Биомедицински странични ефекти на допинга” с участието на учени от Техническия университет на Мюнхен, които имат ключова роля в проекта.


Коментари