Публикация

Лекари ще проучват „живота след смъртта”

Лекари от 25 британски и американски болници започват голям изследователски проект, по време на които ще събират информация за спомените от миговете „отвъд” живота и „извън” тялото.


Лекари от 25 британски и американски болници започват голям изследователски проект, по време на който ще събират информация за спомените от миговете „отвъд” живота и „извън” тялото.

Ще бъдат наблюдавани 1500 оцелели след инфаркт пациенти, които не са имали за известно време сърдечна и мозъчна дейност.
Досега са описани много случаи, при които пациенти разказват за видян от тях тунел или ярка светлина, както и за поглед отгоре върху медицинския екип.

Проектът, координиран от университета в Саутхямптън, ще продължи няколко години. Лекарите ще разположат на рафтове различни изображения така, че да могат да се виждат само отгоре.

Ръководителят на изследването д-р Сам Парния казва: „Ако можеш да покажеш, че съзнанието остава, след като мозъкът не работи, това би означавало вероятност съзнанието да е нещо отделно. Едва ли ще открием много такива случаи, но трябва да бъдем отворени към темата.
Това е една мистерия, която сега става предмет на научно изследване.”

Коментари