Публикация

Френски професор оперира безкръвно жени, страдащи от изпускане на урина

Професор Стефан Бретон от университетската болница в Лион оперира безплатно 10 жени, страдащи от стресово изпускане на урина...


Професор Стефан Бретон от университетската болница в Лион оперира 10 жени, страдащи от стресово изпускане на урина.

Той демонстрира нов метод на хирургично лечение на това заболяване, от което страдат най-вече жени, съобщиха от пловдивската "Медлайн клиник”, където бяха извършени операциите.
Пациентките, на възраст от 40 до 60 години, бяха оперирани безплатно.

„Новият метод е безкръвен, много по-лек и с много по-къс следоперативен период на възстановяване.” – поясни началникът на клиниката д-р Невен Енчев.
На болните се имплантира лента, повдигаща уретрата, като по този начин се прекратява неволното изпускане на урина.

„Операцията се прави през половите органи и трае 15-20 минути. Възстановяването е след 24 часа.” – разясни професор Бретон.

Досега у нас хирургическото лечение на заболяването се провеждаше чрез отваряне на корема, като продължителността на подобна операция е около два часа, а възстановителният период е поне седмица в болнични и още месец в домашни условия.

Проф. Бретон съветва българките да търсят лекарска помощ веднага след като усетят, че имат подобен проблем.

Д-р Енчев напомни, че у нас около 30 на сто от жените над 50 години страдат от подобни проблеми, но повечето се срамуват да говорят за тях.
Той уточни, че заболяването обикновено започва при настъпването на менопаузата, но може да се прояви и в по-ранна възраст при наднормено тегло и при системен тежък физически труд.


Коментари