Публикация

Младите мастни клетки ще се използват при болни от затлъстяване и диабет

Изследователски екип от Тексаския университет стигнал до извода, че незрелите мастни клетки, които се оформят още преди раждането, при възрастните индивиди се намират вътре в снабдяващите...


Изследователски екип от Тексаския университет стигнал до извода, че незрелите мастни клетки, които се оформят още преди раждането, при възрастните индивиди се намират вътре в снабдяващите мастната тъкан кръвоносни съдове.
На това откритие се възлага важна роля при създаването на нови методи за лечение на затлъстяването и диабета.
То е добра новина и за хората, които имат нужда от трансплантация на тъкани след прекарана операция.

Джонатан Граф, ръководител на изследването, посочва, че когато организмът получава излишни калории, младите мастни клетки напускат стените на кръвоносните съдове и се превръщат в обикновени мастни клетки. Ако стане възможно тези клетки да се обработват или да се блокира развитието им, това ще открие нови възможности пред лечението на затлъстяването и захарния диабет.

Според изследователя от младите мастни клетки може да се получат транспланти, необходими например след операция за отстраняване на гърдата. В организма има огромно количество такива стволови клетки и те са лесно достъпни.

Коментари