Публикация

Лекарите и МЗ се споразумяха за промени в профилактичния преглед

В профилактичните медицински прегледи да се включат изследвания на холестерол, триглицериди, кръвна захар...
Днес докладът с постигнатите съгласия ще бъде предоставен на министър Желев...


Сдружението на общопрактикуващите лекари постигна съгласие с експерти от Министерството на здравеопазването профилактичните медицински прегледи да бъдат унифицирани за всички здравноосигурени граждани над 18-годишна възраст, като в тях се включат изследвания на холестерол, триглицериди, кръвна захар.

Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Предвижда се проследяване и на други рискови фактори, свързани с най-широко разпространените социалнозначими заболявания, които са сред най-честите причини за смъртност – наднормено телесно тегло, повишено кръвно налягане, тютюнопушене и др.

Постигнато е и съгласие медикаментите за лечение на повечето хронични заболявания да се изписват за период от три месеца, а не всеки месец, както беше досега.

Личните лекари и експертите на МЗ са обсъдили и възможността цитонамазката при жените да бъде изведена като отделна програма за установяване на рак на маточната шийка. Предлага се тя да се изпълнява, както от лекарите, осъществяващи първична медицинска помощ, така и от специалистите.

На среща между представители на съсловната организация и на здравното ведомство, която се проведе на 23 септември, са били обсъдени и проблемите с 24-часовата непрекъснатост на медицинските услуги от пакета на общопрактикуващите лекари.

„Днес докладът с постигнатите съгласия между екипите от МЗ и НСОПЛБ, ще бъде предоставен на министъра на здравеопазването, от когото в най-кратък срок се очаква да назначи среща за окончателно одобряване на положителните промени и решаване на спорните теми.” – поясниха от НСОПЛБ.

Коментари