Публикация

В пловдивско село 20 души са със съмнения за туберкулоза и рак на белия дроб

При профилактични прегледи в пловдивското село Дълго поле са регистрирани 20 души със съмнения за туберкулоза и рак на белия дроб. Предстои да им бъдат направени допълнителни изследвания...


При профилактични прегледи в пловдивското село Дълго поле са регистрирани 20 души със съмнения за туберкулоза и рак на белия дроб. Предстои да им бъдат направени допълнителни изследвания за прецизиране на диагнозата.

Това съобщи д-р Георги Божиков, директорът на Районния център по здравеопазване, който съвместно с УМБАЛ „Св. Георги” организира безплатни профилактични прегледи за здравно неосигурени граждани.

„Прегледите включват ЕКГ, ехография и флуорографско изследване.” - поясни д-р Божиков.

До края на седмицата ще продължат безплатните консултации в Кричим, след което мобилните кабинети ще посетят общините Садово, Първомай и Карлово.

Д-р Божиков уточни, че след приключването на кампанията ще се знае каква е скритата заболеваемост от туберкулоза, някои венерически заболявания и други социално значими болести. Очаква се през профилактичните прегледи да преминат над 2800 души.

Кампанията се провежда по програма на Министерството на здравеопазването за медицинско осигуряване на лица в неравностойно положение - предимно от ромски произход.


Коментари