Публикация

Сестрите обсъждат на национален форум дали да протестират

Медицински сестри, рехабилитатори, лаборанти и акушерки от цялата страна се събират на Национален научен форум в Поморие на 26 и 27 септември...


Медицински сестри, рехабилитатори, лаборанти и акушерки от цялата страна се събират на Национален научен форум в Поморие на 26 и 27 септември, на който ще бъде взето решение дали през октомври професионалистите по здравни грижи ще излязат на протест.

На форума ще бъдат обсъден екшън план за спасяване на сестринството в България, което според Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е сериозно застрашено при съществуващите условия на труд и непрекъснатото изтичане на кадри в чужбина.

Health.bg припомня, през пролетта браншът и синдикатите подписаха споразумение, в което настояват стартовата заплата на медицинския персонал да стане 440 лв. Проблемите, свързани с ниските възнаграждения и механизмите за формиране на сестринските заплати, обаче все още не се решени.

Сред лекторите, които ще изнесат доклади пред форума, са проф.Станка Маркова, председател на БАПЗГ, и доц. Соня Тончева, ръководител на Катедрата по здравни грижи към Медицинския университет във Варна.
Ще бъдат представени и научни изследвания в областта на здравните грижи.

Конференцията се организира от регионалните колегии на БАПЗГ в Бургас и Шумен.


Коментари