Публикация

ДКЦ “Св. Клементина” във Варна стана национален център по остеопороза

Диагностично-консултативният център “Св. Клементина” във Варна вече има статут на национален център по остеопороза. Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев...


Диагностично-консултативният център “Св. Клементина” във Варна вече има статут на национален център по остеопороза.

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев варненското лечебно заведение стана едно от петте в страната, които участват в изпълнението на Националната програма за ограничаване на остеопорозата за 2006-2010 г.
Такива центрове има още в София, Велико Търново, Плевен.

ДКЦ “Св. Клементина” разполага с модерен апарат за изследване на костната плътност, произведен от американската фирма “Холоджик”.

За желаещите да се подложат на тест за остеопороза е важно да знаят, че десет дни преди изследването не трябва да им е правено контрастно рентгеново изследване. Освен това, жените в детеродна възраст трябва да са сигурни, че не са бременни, тай като в такива случаи изследването е противопоказано.

Тъй като НЗОК не поема разходите по измерването на костната плътност, пациентите заплащат по 50 лева за изследване на една анатомична област.

Датата 20 октомври е обявена от СЗО за Световен ден за борба с остеопорозата. През целия месец октомври в ДКЦ I цената на теста ще бъде намалена на 35 лева.


Коментари