Публикация

1/4 от гръбначните травми при катастрофи с усложнения от неправилно третиране

Между 20 и 25 на сто от получилите гръбначномозъчни травми при катастрофи получават допълнителни увреждания и усложнения вследствие на погрешно третиране непосредствено след инцидента и неправилно транспортиране...


Между 20 и 25 на сто от получилите гръбначномозъчни травми при катастрофи получават допълнителни увреждания и усложнения вследствие на погрешно третиране непосредствено след инцидента и неправилно транспортиране до здравните заведения.

Това заяви пред health.bg проф. Венцислав Бусарски, ръководител на катедрата но неврохирургия към Медицинския университет в София.

„Изключително е важно при съмнения за травми на главата и гръбначния стълб пострадалият да бъде поставен на твърда подложка и задължително да се транспортира от линейка, а не от случайно превозно средство.” – поясни проф. Бусарски.

Все още не е открито дефинитивно лечение на травми, при които има прекъсване на гръбначния мозък, и в такива случаи пациентите остават с трайни увреждания.

През последните години се наблюдава тенденция за намаляване на тежкия невротравматизъм заради използването на предпазни колани.
Проф. Бусарски е категоричен, че предпазните колани имат смисъл, тъй като при използването се увеличава шансът да се избегнат тежките травми.


Коментари