Публикация

23 нови случая на ХИВ са регистрирани от началото на годината в Пловдивско

От началото на година в Пловдивско са регистрирани 23 случая на ХИВ-позитивни, като в цялата страна общият брой на новорегистрираните е 79, съобщи д-р Тонка Върлева...


От началото на година в Пловдивско са регистрирани 23 случая на ХИВ-позитивни, като в цялата страна общият брой на новорегистрираните е 79.
Това съобщи д-р Тонка Върлева, директор на програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Само за седмица 88 души са потърсили консултация и са си направили изследавния за вируса на СПИН в специализирания кабинет на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Пловдив.

Директорът на инспекцията д-р Александър Корольов коментира, че всяка година в края на лятото и след отпуските се увеличава броят на желаещите да си направят анонимния тест. Според него, кампаниите в медиите и тревожната статистика, сочеща увеличаване на броя на заразените, карат хората да търсят консултация и да се изследват.

„Тревожен е фактът, че новите случаи са предимно сред млади хора на възраст от 20 до 30 години.” – коментира от своя страна проф. Марияна Стойчева, директор на Инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Георги”.

Според проф. Стойчева, голяма част от заразените отказват да се лекуват и дори да се изследват, при което състоянието им бързо се влошава. Друг тревожен факт е, че над 90% от пациентите са наркомани, които трудно могат да бъдат включени в различните програми за отказване от дрогата, както и да бъдат лекувани от СПИН.

„В момента в центъра за терапия на болните със СПИН към клиниката се наблюдават 60 души. След като състоянието им позволи, ще започне лечение. Сега 20 вирусоносители от региона получават медикаменти.” - допълни проф.Стойчева.


Коментари