Публикация

Ракът на простатата се „подмладява”

Все по-млади пациенти страдат от рак на простата и от тумори на пикочния мехур.
Това заяви доц. Лидия Петкова, началник на Клиниката по урология във варненската УМБАЛ „Света Анна“...


Все по-млади пациенти страдат от рак на простата и от тумори на пикочния мехур.

Това заяви доц. Лидия Петкова, началник на Клиниката по урология във варненската УМБАЛ „Света Анна“.

„След като онкозаболяванията в урологията започнаха да покосяват все повече хора, се оказа, че диагнозата се поставя и на непривично млади хора.” – коментира доц. Петкова.

В ръководената от нея клиника е приет 36-годишен пациент с рак на простата – заболяване, характерно за мъже между 60- и 70-годишна възраст. В отделението е диагностициран и 31-годишен пациент с тумор на пикочния мехур, въпреки че подобни тумори се срещат предимно при хора между 45 и 65 години.

„Затвърди се тенденцията мъжете с проблеми да посягат към домашната аптечка, вместо да се консултират със лекар, а посещението при специалист да се отлага докато не стане твърде късно.” - коментира доц. Петкова.

Според варненските уролози, най-голяма е заболеваемостта от рак на пикочния мехур и от рак на простата, но напоследък зачестяват и злокачествените заболявания на бъбреците.

През тази година по повод на Световния ден на простата – 15 септември, за първи път в МБАЛ “Св. Анна” бяха организирани профилактични прегледи, които ще станат ежегодни.


Коментари