Публикация

Доц. В.Тодоров: Нужна е промяна във финансирането на университетските болници

„Университетските и другите големи болници, които поемат тежката патология, трябва да се финансират по различна схема. Със системата на единните клинични пътеки това няма как да стане.” - заяви доц. Васил Тодоров...


Механизмът за финансиране на университетските болници да бъде различен от този на останалите лечебни заведения, настоява доц. Васил Тодоров, директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен.

„Университетските и другите големи болници, които поемат тежката патология, трябва да се финансират по различна схема. Със системата на единните клинични пътеки това няма как да стане.” – поясни доц. Тодоров.

Той е категоричен, че решението на Националната здравноосигурителна каса да увеличи цените на медицинските и денталните дейности с 10 на сто от 1 октомври е добра новина, но тези средства са недостатъчни.

„Тези 10 процента няма да стигнат, но все пак са добре дошли. За плевенската болница това реално са около 100 хил. лв. допълнително на месец.
За пореден път обаче трябва да отбележа, че цените на масовите клинични пътеки са крайно ниски. Ако не се промени цялостната система на родното здравеопазване, не виждам как ще се работи в бъдеще.” – коментира директорът на плевенската болница.

По думите му, проблемът с финансирането на болничния сектор трябва да се решава от Комисията по здравеопазване в парламента, от Министерството на финансите и от Министерството на здравеопазването.

„Най-после трябва да се разбере, че за здравеопазване трябва да се отделят повече пари – поне 5 процента от брутния вътрешен продукт.” – допълни доц. Васил Тодоров.


Коментари