Публикация

16 жени са оперирани с робота „Да Винчи” до момента

16 пациентки са оперирани с робота „Да Винчи” до момента. Така страната ни е на второ място в Европа по брой роботизирани операции. Преди нас са единствено шведите с 18 подобни хирургически интервенции.
Това съобщи за health.bg проф. Григор Горчев...


16 пациентки са оперирани с робота „Да Винчи” до момента. Така страната ни е на второ място в Европа по брой роботизирани операции.
Преди нас са единствено шведите с 18 подобни хирургически интервенции.
Това съобщи за health.bg проф. Григор Горчев, ректор на плевенския Медицински университет.

„Роботизираните операции продължават около два часа. Те съкращават болничния престой до 2-3 дни, като в рамките на седмица пациентките се връщат към нормалната си физическа активност.” – поясни проф. Горчев.

Операционният робот „Да Винчи” е с четири механични ръце и система за триизмерен образ на вътрешните органи. Стойността му е 1 милион и 800 хиляди евро, а първата операция с него в България беше извършена от белгийския хирург Питър ван Дам.

Подръжката на робота в рамките на годината е поета от фирмата производител, но след изтичане на този период тя ще струва 180 хиляди евро.

Проф. Горчев ще търси съдействие от съответните институции, за да се поеме от държавата издръжката на този вид хирургия.

Коментари