Публикация

Д-р Л. Киров: До 3 години всички лекари трябва да имат специалност

Университетите нямат капацитет да приемат всички лекари без специалност през тази година, обучението ще става поетапно…


До 3 години всички общопрактикуващи лекари, които нямат специалност, трябва да преминат специализация.

Това заяви пред health.bg д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ).

„Без специалност са не повече от 2000 лекари, останалите или имат такава, или са на различен етап от процеса на специализация. Университетите могат да обучават по 500-600 души годишно. Не всички могат да се запишат през тази година, но всички трябва да подадат документи, а обучението да става поетапно” – коментира д-р Киров.

Официално документи се приемаха до 15 септември, но се очаква през идната седмица Министерството на здравеопазването да обяви удължаване на срока, поясниха от НСОПЛБ.

„Трябва да е ясно на всички колеги, че придобиването на специалност по обща медицина е изискване, което е неотменно. Както за всички останали специалности – за да можеш да я практикуваш, трябва да я имаш.” – подчерта председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари.

По думите му, лекарите от отдалечените райони ще имат възможност да придобият специалност, без да напускат работа.

„Въведена е дистанционна форма за част от обучението, но все пак е ясно, че медицина задочно не може да се специализира” – допълни д-р Киров.


Коментари