Публикация

Д-р Желев обеща повече пари за кръвните центрове

Близо 2 млн.лв. може да отдели държавата от бюджета за 2009 г. за развитие на дейностите по кръводаряването. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев...


Близо 2 млн. лв. може да отдели държавата от бюджета за 2009 г. за развитие на дейностите по кръводаряването. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев при откриването на Националната конференция по трансфузионна хематология.

Според министър Желев, около 200 хил. лв. са необходими за оборудване и около 1,5 млн. лв. - за мобилни лаборатории, които да осигуряват условия за кръводаряване по места.

В Националната конференция по трансфузионна хематология участват водещи специалисти от центровете и отделенията в страната.

„Държах лично да присъствам на конференцията, за да покажа важността на събитието. Без успешното функциониране и труда, който полагате, системата не би могла да работи”, се обърна към участниците министър Желев.
По време на форума бе направен анализ на дейността на центровете и отделенията по трансфузионна хематология за 2007 г. и бе изнесена информация за нови изследвания на маркери за хепатит В и разпространението му сред населението.
Представена бе и нова концепция за есенната кръводарителска кампания.

През 2007 г. у нас са извършени 151 825 кръводарявания, което е с близо 3000 повече от 2006.

У нас кръводарителите са 19,7 на 1000 души население. Сред европейските страни лидер по този показател е Австрия, където кръводарителите са 67,4 на 1000, следвана от Словения – 54,4, Гърция – 34,2, Швеция – 30,5.

Коментари