Публикация

ЕП: Да се намали ДДС върху зеленчуците като мярка срещу затлъстяването

В Европа над 22 милиона деца страдат от наднормено тегло, а други 5 милиона – от затлъстяване...


Затлъстяването да бъде признато за хронично заболяване в страните от Европейския съюз, настоява Европейският парламент.
По данни на Световната здравна организация над 50 на сто от пълнолетното население в Европа страда от наднормено тегло или затлъстяване.

Евродепутите приеха доклад, в който се посочва, че в Европа над 22 милиона деца страдат от наднормено тегло, а други 5 милиона – от затлъстяване.
Според документа, заболяванията, свързани с наднорменото тегло и режима на хранене, се превръщат в нарастваща епидемия и са сред основните причини за смъртността в Европа.

Във връзка с това европейските депутати приеха препоръки за борба със затлъстяването от най-ранна възраст.

Европарламентът насърчава държавите-членки, които още не са намалили ДДС върху плодовете и зеленчуците, да преприемат такава стъпка. Това е позволено от общностното право, което допуска ДДС да бъде дори под 5 процента.

Сред предложените мерки е безплатно предоставяне на плодове и зеленчуци в училищата и детските градини.

Препоръчва се също да се ограничат рекламите на детски храни, които не са полезни до развитието на детския организъм и могат да доведат до наднормено тегло.

Според членовете на ЕП предоставянето на пълна информация върху етикетите на храните е решаващо за възможността на потребителите да избират по-здравословни храни. Според европейските изисквания, етикетът трябва да бъде забележим, ясен и лесноразбираем.

Според евродепутатите, хранителната индустрия трябва да положи усилия, за решаване на проблема със затлъстяването, като един от начините е да се предлага по-широка гама от по-малки порции.

Предлага се също да се забрани включването на промишлено преработени трансмастни киселини в хранителните продукти, тъй като те увеличават рисковете от сърдечно-съдови заболявания.


Коментари