Публикация

Д-р Кожухаров: При признаци на депресия търсете лекар

С около 30 процента се увеличава работата на варненските психиатри и психотерапевти през есенно-зимния период. Причината е, че смяната на сезона въздейства негативно на организма, който не винаги успява навреме да се пригоди към промените и новите биоритми.


С около 30 процента се увеличава работата на варненските психиатри и психотерапевти през есенно-зимния период.

Това съобщи психиатърът д-р Христо Кожухаров.

Причината е, че смяната на сезона въздейства негативно на човешкия организъм, който не винаги успява навреме да се пригоди към промените и новите биоритми.

Д-р Кожухаров посъветва при нарушения в съня, при липса на апетит, както и на желание за работа да потърсим помощ на специалист.

„Ако решим сами да се справяме с тези промени, но не успеем и те се окажат трайни, може и да пострадаме.” - предупреждава д-р Кожухаров.

Той посочи, че депресивните симптоми могат да прераснат в трайно чувство за вина и малоценност, които от своя страна да подтикнат пациентите към опити за самоубийство.

„Особено внимание трябва да се обърне на членовете от семейството, които по принцип са склонни към депресия и които се лекуват от психично заболяване, тъй като вероятността състоянието им да се задълбочи е огромна.” – коментира психиатърът.


Коментари