Публикация

Клиника "Олимед" поема общинското ин витро във Варна

Клиника "Олимед" на д-р Маргарита Монастирска спечели конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител на общинската програма "ин витро" във Варна.
За програмата кандидатстваха три центъра...


Клиника "Олимед" на д-р Маргарита Монастирска спечели конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител на общинската програма "ин витро" във Варна.

За програмата кандидатстваха три центъра – "Олимед", клиниката на проф.Иван Козовски и тази към "Майчин дом".

По време на конкурса се оказа, че известният д-р Козовски отпада по технически причини, а другият център е без утвърдена акредитация за дейността.

Междувременно стана ясно, че "Олимед" е предложила най-ниска цена на услугата – 1840 лв. В нея се включва процедурата по ин витро, както и хормоналните изследвания.

"И без това сме претоварени - годишно обслужваме по 400 жени. Така че няма да оспорваме процедурата" - коментира проф. Козовски.
От "Майчин дом" също потвърдиха, че няма да депозират претенции относно провеждането на изборната процедура. Вместо това ще изчакат да се обяви нова поръчка за следващия етап на общинската програма.

"Успеваемостта в клиниката ни е 35%." – заяви от своя страна д-р Маргарита Монастирска. Тя коментира, че още след гласуването на общинската програма, според която всяка одобрена бездетна двойка има право на един безплатен опит в рамките на 5 000 лв., "Олимед" е съставила списък от над 50 семейства, които отговарят на критериите.

До момента не е избрана аптека, която да доставя медикаменти за програмата, въпреки проведения за целта конкурс.

Новината, че е бил проведен конкурс по Закона за обществените поръчки за избор на клиника, която да поеме цялата ин витро програма на общината, предизвика недоволството на варненските съветници от Постоянната комисия "Здравеопазване" . Според тях, това е нарушение на гласуваното от Общинския съвет решение бездетните двойки сами да си избират клиника.

Председателят на комисията проф. Анелия Клисарова обясни, че по закон, когато става въпрос за крупни суми, както в случая – 250 000 лева, доставчикът на услугата се избира на състезателен принцип.

Съветниците обаче изтълкуваха по различен начин закона и посочиха, че в случая те не финансират дадена клиника, а подпомагат варненски семейства с по 5 000 лв., така че конкурс не е нужен.

В крайна сметка общинските съветници се обединиха около решението да предложат на кмета Кирил Йорданов да не подписва договор с "Олимед", а варненци сами да решават къде искат да се лекуват от безплодие.

Коментари