Публикация

БЛС-Пловдив все още няма готовност за ефективен протест

Районната лекарска колегия в Пловдив все още няма решение за подготовка на ефективни протести.
Това съобщи д-р Георги Цигаровски, замесник-председател на съсловната организация.


Районната лекарска колегия в Пловдив все още не е взела решение за подготовка на ефективни стачни действия.
Това съобщи д-р Георги Цигаровски, заместник-председател на съсловната организация.

„Предстоят разговори със структурите ни по здравните заведения и след това ще анализираме ситуацията с ръководството.” - уточни д-р Цигаровски.

По думите му, ефективна стачка може да бъде обявена тогава, когато всички останали механизми са изчерпани.

„Месеци наред Българският лекарски съюз настояваше за реални промени в сектора, на два големи форума поставихме нашите искания, но резултат няма. Тревожна е и ситуацията около договарянето. Октомври дойде, а преговорите са все още на ниво експерти, което поставя сериозни въпроси за подписването на новия Национален рамков договор.” - коментира д-р Цигаровски.

Той припомни, че общопрактикуващите лекари са изразили готовността си да се включат в протестни действия още в началото на септември.

„Все още изчакваме реалното изпълнение на постигнатите договорености между Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, както и промените в някои наредби на МЗ, които засягат пряката ни работа с пациентите.” - поясни д-р Цигаровски.

Според телефонно допитване сред медици от пловдивските болници, те нямат единна позиция по започването на ефективни протести. По-категорична нагласа за радикални действия има сред семейните лекари.


Коментари