Публикация

БЛС: Здравните синдикати влизат в три изключващи се роли

Синдикатите в здравеопазването участват в управителните органи на Националната здравноосигурителна каса, както и в бордове на лечебни заведения и в същото време искат от името на работещите в здравния сектор по-високи заплати...


Синдикатите в здравеопазването участват в управителните органи на Националната здравноосигурителна каса, както и в бордове на лечебни заведения и в същото време искат от името на работещите в здравния сектор по-високи заплати.

Това се казва в официално изявление на Българския лекарски съюз, разпространено до медиите.

„Добре е самите синдикати най-после да си изяснят къде точно стоят в здравеопазването, защото не могат да са от всички страни.” – са казва в документа.

От съсловната организация подчертават, че представителите на синдикатите в общото събрание, управителния и контролния съвет на НЗОК са участвали в приемането на бюджета на касата и на „измислено ниски цени” на клиничните пътеки.

„От друга страна, те участват в съвети на директорите на лечебни заведения, които са финансирания орган, а също – работодател на служителите в тях.
От трета страна, синдикатите имат претенции да са представители на работниците и служителите и като такива се договарят с работодателите, т.е. често със самите себе си.” – се казва още в изявлението.

Лекарският съюз е изпратил до министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев официално питане в ръководните органи на кои лечебни заведения участват представителите на синдикатите и какви са възнагражденията им.

Ръководството на БЛС е изпратило и поредната покана до НЗОК за подновяване на преговорите по Националния рамков договор. В писмото се предлага следващият кръг от преговорите да се състои на 06.10.2008 г. в сградата на Националния център по здравеопазване.


Коментари