Публикация

Доц. Д. Байкова: Имунната система може да бъде укрепена с подходяща храна

В период на грипни епидемии, при захлаждане на времето, при рязка промяна на температурата е много важно имунната система да бъде укрепена с подходяща храна.
Това заяви доц. Донка Байкова...


В период на грипни епидемии, при рязка промяна на температурата е много важно имунната система да бъде укрепена с подходяща храна.
Това заяви доц. Донка Байкова, заместник-председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Храненето трябва да бъде различно според възрастовите групи.
Децата, кърмещите жени и възрастните хора спадат към т.нар рискови групи - при тях е възможен пробив в имунната система.
Тези хора по-често са заплашени от простудни, вирусни и бактериални заболявания.
„През есента трябва да се консумират в големи количества плодове и зеленчуци, които доставят много витамини, минерали и антиоксиданти.
Те имат важно значение за повишаване на имунните сили на организма. Витамин С, който е мощен антиоксидант, се съдържа най-вече в червените чушки, доматите, зелето, карфиола.
Всички витамини са много важни, защото те са биологично активни вещества, които тонизират, активират обменните процеси в организма.” – поясни доц. Байкова.

По думите й, през есента е важно приемът на белтъци да бъде повишен, тъй като в тях се съдържат много имунни тела.
Доц. Байкова препоръча на трапезата ни поне 5 дни в седмицата да присъстват млякото, млечните продукти и яйцата.

През студените месеци не бива да се отказваме и от пълнозърнестите храни – хляба, макаронените изделия, овесените ядки, царевицата, житото, булгура.
Препоръчително е от тях на ден да приемаме поне по 200 грама, тъй като съдържат много антиоксиданти, богати са на фибри. Те подобряват защитните сили на организма и затова тяхната консумация трябва да бъде всекидневна.

„Тяхното усвояване е една механична метла, която абсорбира външни агенти, попаднали в храната.” – поясни доц. Байкова.



 

Коментари