Публикация

Д-р Кокалов: Задължение на синдикатите е да договарят условията на труд

Участието на д-р Евгений Душков в управителния съвет на НЗОК е в съответствие с постигнатото съгласие при управлението на касата да бъде приложен паритетният принцип...


 „Кодексът на труда дава право на синдикатите да договарят условията на труд и заплащането на труда и те ще продължат да го правят.”

Това заяви пред health.bg д-р Иван Кокалов, заместник-председател на КНСБ и председател на Медицинската федерация към синдиката.

Изявлението беше направено по повод на разпространената позиция на Българския лекарски съюз, че синдикатите едновременно участват в управлението на Националната здравноосигурителна каса, в бордове на лечебни заведения и същевременно настояват за по-високи заплати от името на работещите в здравния сектор.

„Не желая да коментирам участието на представители на синдикатите в бордове на лечебни заведения, защото това е личен избор на всеки, разрешено е от закона.” – посочи заместник-председателят на КНСБ.

Той уточни, че участието на д-р Евгений Душков в управителния съвет на НЗОК е в съответствие с постигнатото съгласие при управлението на касата да бъде приложен паритетният принцип, като в управителното тяло бъдат представени държавата, синдикатите и пациентите.


Коментари