Публикация

Програма за намаляване на гръбначните изкривявания се разработва в Плевен

Необходимостта от скрининг на гръбначните изкривявания е продиктувана от рязкото увеличаване на техния брой в училищна възраст...


Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина в Плевен започва разработването на дългосрочна програма за скрининг на гръбначните изкривявания съвместно със здравни експерти от местната община.

Това съобщи д-р Нина Червенкова, управител на спортния център.

Предвижда се програмата да заработи през 2009 г.
Необходимостта от скрининг на гръбначните изкривявания е продиктувана от рязкото увеличаване на техния брой в училищна възраст.

Д-р Червенкова уточни, че при последното по-мащабно проучване, проведено през 2002 г., е установено, че сред учениците в началния курс децата с неправилна стойка и гръбначни изкривявания са над три пъти повече, отколкото в детските градини.

„При този скрининг са спазвани всички критерии, а на децата освен телесното тегло е измерена и кожната гънка, която е показател за наличието на наднормено тегло и затлъстяване.” – поясни д-р Червенкова.

В проучването са обхванати 3240 деца от детските градини и 12 468 ученици от 1 до 5 клас.

Сред децата в предучилищна възраст 1.5 на сто са били със затлъстяване, а с неправилна стойка и гръбначни изкривявания – 0,4 на сто.
Изследването при учениците е показало, че 31 процента са с наднормено тегло и затлъстяване. Сред тях 1.1 на сто са били с неправилна стойка и състояние преди сколиоза. С различни форми на гръбначни изкривявания - сколиоза, кифоза или кифосколиоза са били 0,45 на сто.

На децата, при които са установени проблеми, са били назначени лечебни процедури, но малко от тях са отишли в центъра, за да се подложат на лечение, допълни д-р Червенкова.


Коментари