Публикация

МЗ обеща повече пари за хемодиализа

Представители на "Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели" обсъдиха с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев проблемите при лечението на бъбречноболните и начините за бързото им решаване.


Представители на "Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели" обсъдиха с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев проблемите при лечението на бъбречноболните и начините за бързото им решаване.

„Тъй като апаратурта в хемодиализните центрове е остаряла, ни беше обещано до края на годината да се закупят 350 апарата за хемодиализа, а след Нова година да бъде направен търг за още 150 апарата.
Настояваме за нови апарати, за качествени медикаменти и консумативи за хемодиализата. Ние предлагаме да има европейско финансиране за диализите.” – каза за health.bg Иван Димитров от „АПБЗ и приятели”.

От пациентската организация настояват също така за създаване на диспансери за наблюдение и лечение на бъбречно трансплантирани в Пловдив, Варна и Плевен. Засега такъв диспансер има само в София.

„Това принуждава хората с бъбречни заболявания от цялата страна да идват в столицата за прегледи и лекарства, което е безумие. Известно е, че следтрансплантационният период е жизненоважен за оперираните. Трябват специални грижи, за да не изхвърли организмът им органа.” – коментира Димитров.

Представителите на асоциацията са изтъкнали необходимостта от профилактични прегледи за хората с бъбречни заболявания, неактуалните стандарти и критерии за процедурата хемодиализа и перитониална диализа, предложено е заплащането на работещите в диализните центрове да бъде увеличено.

„Предложихме да се създаде работна група, в която да влязат представители на МЗ, на здравната каса, пациенти, специалисти, в която да бъдат обсъдени всички съществуващи проблеми на диализното лечение. Това е начинът да се седне на една маса и всички проблеми да бъдат решени. В работната група искаме да се включат и общопрактикуващите лекари, защото искаме да хванем проблема от момента, в които пациентът бъде диагностициран.” – посочи Димитров.

Д-р Желев е обещал също така Министерството на здравеопазването да се ангажира с активна национална кампания за донорство.

Коментари