Публикация

В Пловдив започва имунизационната кампания срещу грип

От 6 октомври пловдивчани ще могат да се ваксинират срещу грип в имунизационния кабинет на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Те ще заплащат по 12 лв. за ваксината и поставянето й...


От 6 октомври пловдивчани ще могат да се ваксинират срещу грип в имунизационния кабинет на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Те ще заплащат по 12 лв. за ваксината и поставянето й.

Това съобщи директорът на инспекцията д-р Александър Корольов.

„Най-доброто време за ваксиниране са месеците октомври и ноември, тъй като грипният сезон все още не е започнал, а за да се развият антитела, са необходими около 2-3 седмици.” - препоръча д-р Корольов.

За имунизационната кампания са осигурени необходимите дози ваксина, предпазваща от трите грипни щама, за които се очаква, че бъдат основни причинители на грип през този сезон. Тя изгражда защита срещу две разновидности на грипния вирус „Бризбейн”, който е от тип А и един щам на вируса „Флорида” от тип B.

По думите на д-р Корольов, българите са на едно от последните места в Европа по броя на ваксинациите.
Едва 42-ма от 1000 българи си поставят противогрипна ваксина, докато в Испания се ваксинират 212 на 1000, а в Германия - 210 на 1000. В световен мащаб водещи са Канада, Америка и Япония.

„Съществуващата система за епидемиологичен надзор на грипа в България показва, че ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен проблем. По време на епидемия боледуват не по-малко от 250 000 - 300 000 души.” - поясни д-р Корольов.

Той напомни, че грипът особено застрашени от грипа са хората над 60 години и малките деца. Освен това вирусите влошават състоянието на пациентите, страдащи от някои сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

През изминалата седмица в Пловдивския регион не са регистрирани епидемични взривове. Заболеваемостта от остри респираторни заболявания през периода е 31 на 10 хиляди души


Коментари